Att sova under tarp

Att_sova_under_tarp_1

Om du vistas mest i skogen, antingen på vintern eller sommaren, kan en tarp vara ett bra alternativ till vanliga tält. En tarp är ett väderskydd som endast erbjuder tak, till skillnad från tält som skyddar från alla håll. Den består av en vattentät väv som du spänner upp i olika formationer som skydd för väder och vind. En bra tarp är lätt (mycket lättare än ett tält), välventilerad och billig. Dessutom gör den att du sover nära naturen, vilket jag själv uppskattar väldigt mycket. De främsta nackdelarna är att du inte är lika väl skyddad mot väder och insekter som i ett tält, men det kan enkelt lösas genom att kompleterara med ett vatten- och vindtätt sovsäcksöverdrag och/eller ett myggnät.

En tarp kan varieras på oändligt många sätt, det är bara fantasin och tillgången på förankringsmöjligheter som sätter gränsen. Att kombinera en tarp med exempelvis en hängmatta ger ett fullgott väderskydd med mycket låg vikt.

En tarp kan även med fördel användas ihop med ett tält för ökad komfort. Placerar du tarpen över tältets ingång ger den skydd för sol och regn, men den kan även användas separat eller mellan tält för att utöka umgängesytorna utomhus.

Tarpen skyddar mot alla typer av regnväder och ger utmärkt ventilation. För att spänna upp tarpen används vandringstavar, träd, pinnar eller annat passande. Vid fint väder kan du spänna upp tarpen högre och få ett rymligare och trevligare boende. Vid hård blåst och regn sänker du tarpen närmare marken. För att skydda sovsäcken mot inblåsande regn, fungerar en välventilerad bivacksäck som extra skydd.

Fördelar med en tarp:

– En bra tarp kan sättas upp på mindre än 60 sekunder och hjälper dig att hålla dig torr tills regnet upphör.
– En tarp är mycket lättare än ett tält.
– Tarpar är billigare än tält.
– I kombination med en hängmatta får du ett mycket bra skydd utomhus.
– Tarpar är perfekta som backup när du inte kan hitta naturmaterial att bygga ett vindskydd med.
– En tarp ger ett nödvändigt väderskydd med den rätta och sanna friluftskänslan bevarad.

Att_sova_under_tarp_2
Tarpen på bilden är en Hilleberg Tarp XP 10 från Naturkompaniet

Dela detta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>