Jag hade ju glömt bort att skriva om den grillade fetaosten, som vi åt för några veckor sedan i skogarna utanför Kopparberg. Men nu kom jag på det och tänkte att jag skulle bjuda på detta enkla men fantastiskt goda recept. Fetaost i foliepaket är ett perfekt tillbehör eller som en förrätt medan man väntar på resten av grillmaten!

Grillad fetaost i foliepaket, 2 portioner

150 gram fetaost
1 tomat
Färsk basilika
Olivolja

Gör så här
Riv ut två små folieark av grillfolie. Dela fetaosten i två delar och lägg en bit på varje folieark. Skiva tomaten. Riv av några blad basilika och lägg ovanpå osten. Avsluta med att ringla över lite god olivolja. Vik in kanterna och snurra ihop så att paketen ser ut som små båtar. Lägg sedan paketen på glöden i ett par minuter!

 

 

Wild_Beach_Tasmania

Wine glass Bay, Tasmania. Förföriskt vackert och inbjudande på håll, men låt dig inte luras. Tasmanien har kanske den mest svårforcerade terrängen i världen och vädret är mycket nyckfullt. Kom väl förberedd och få en upplevelse utan dess like.

/Peter

Nittalven_inivildmarken

Nittälven är en smal kringelkrokig älv nordväst om Kopparberg, i Örebro län. Älven rinner igenom ett väglöst hedlandskap med övervägande tallskog och passerar flera naturreservat på vägen. Detta är en utmärkt älv för packrafting och en perfekt nybörjarälv för den med mindre paddelvana. Största utmaningarna hittar man i Övre delen av älven men här kan man bara paddla på våren, då vattenståndet är högt. Paddlingen är varierande, med små forsar, vattenfall och däremellan lugnt flytande vatten. Älven delar sig här och där i flera armar för att åter rinna ihop. Några forsar är steniga men kan i allmänhet passeras vid högvatten. Vid lågt vattenstånd får man vada eller bära förbi. Skogen närmast älven är gammal vilket ger området härlig vildmarkskaraktär.

Beroende på var man lägger i, tar Nittälven ca 2-3 dagar att paddla.
Vi startade ganska sent på eftermiddagen och det hade redan börjat skymma. Någon hade stänkt blod på skylten bakom oss vilket gav en smått kuslig känsla.

Det var mycket lågt vatten i älven och vi fick kryssa mellan stenar och omkullvältna träd som spretade upp ur vattnet. På flera ställen hade det bildats små kanaler mellan öar av sjögräs och sand, och det var ofta en utmaning att hitta den djupaste fåran.

Efter ca två timmars paddling kom mörkret och det blev helt omöjligt att se vad som dolde sig under vattenytan. Vi bestämde oss för att slå läger en bit upp i skogen.

Dag 2 öste regnet ner och det var inte många plusgrader i luften. Den här dagen fick vi verkligen testa vattentätheten på våra skalkläder och utrustning.

Regn

Älven fortsatte att ringla sig fram som en orm och bakom varje krök väntade en ny utmaning. Här var älven bredare och vi såg mycket spår av bäver. Efter några timmars paddling stötte vi på några steniga forsar som vi fick lov att bära förbi. Efter det växlade det mellan djup och grunt vatten tills vi paddlade in i ett plockepinn av omkullvältna träd som blockerade vår väg. Vi konstaterade att det inte var lönt att fortsätta så vi tog upp och slog läger.

Nittalven_2

Vi testade som vanligt en hel del utrustning på turen. Nytt för den här gången var att vi övernattade i Hammockar från Hennessy. I skogslandet kan man slå upp dem nästan var som helst och det är väldigt skönt att inte vara beroende av att underlaget måste vara platt och torrt. Vi låg mycket skönt i hammockarna men vi behövde isolera dem med ett liggunderlag för att vi inte skulle frysa.

Bilderna nedan är från Eskils Koja i Kaljoxadalens naturreservat. Här sökte vi skydd från regnet och värmde oss vid en öppen eld. Detta är ett mycket vackert område med en blandningen av naturtyper och ett rikt djurliv. Här förekommer t ex slaguggla, tretåig hackspett, lo och varg.

Nittalven_3

I år var det som sagt väldigt lågt vatten i Nittälven vilket gjorde att vi inte kunde paddla riktigt hela vägen som var tänkt. Trots detta fick vi ett par härliga paddeldagar med övernattning i det fria. I vår åker vi tillbaka och kör hela sträckan.

Nittalven_4

Kläder och utrustning i fokus:

Kläder Peter
Skaljacka: Fjällräven Eco Trail Jacket
Förstärkningsjacka: Fjällräven Woodsman Jacket
Byxor: Fjällräven Keb Trousers
Mössa: Fjällräven Byron Hat Thin
Handskar: Hestra Work Glove

Kläder Fredrik

Skaljacka: Tierra Rockette Hood Jacket
Skalbyxor: Haglöfs Lim III Pant
Vandringsbyxor: Fjällräven Vidda Pro
Mössa: Fjällräven Byron Hat Thin
Kängor: Hanwag Tatra GTX

Utrustning
Farkoster: Alpacka Denali Liama
Hammockar: Explorer Asym Classic
Kök: Primus Eta Express
Mat: Blå band Expedition Meal
Ryggsäckar: Osprey Kestrel 58 och Fjällräven Abisko 65

Det här är ett väl beprövat recept på hur man steker gula kantareller för bäst smak. Mat smakar bäst utomhus så tillaga gärna svampen i skogen och servera i en rulle polarbröd så har du en förrätt som är lika enkel som fantastisk!

Gör så här:
1. Rensa kantarellerna noga, borsta dem och skär större svampar i mindre bitar.
2. Lägg den kalla svampen i en stekpanna av (helst av gjutjärn), hetta upp och låt vätskan som bildas ånga bort.
3. När all vätska är borta, lägg i smör och stek svampen under fem minuter. Krydda med salt och peppar.


OBS! Det fungerar självklart med ett gaskök och kastrull också, men då är det lite svårare att ånga bort vätskan. Använd en svag låga och mycket smör så går det bra.


Gör en rulle av brödet och ät!

Ha en bra dag!
/Peter

Här kommer ett filmklipp från förra veckans packraftingtur längs Nittälven utanför Kopparberg. Mer information om turen och utrustningen vi hade med kommer nästa vecka.

Bla_band_Outmeals

För mig är Blå Bands frystorkade rätter förstahandsvalet. Blå band frystorkar alla delar för sig, detta innebär att de kan använda sig av färska råvaror vilket bidrar till mer smakrika måltider. En annan bra grej är att man har skippat onödiga tillsatser i maten vilket också bidrar till den goda smaken.
Rätterna är mycket enkla att tillaga, man tillsätter bara varmt vatten och väntar i 10 min så är maten klar. De nya förpackningarna är slittåliga och har ett optimalt format som gör att de är smidiga att packa.

På bilden ovan ser ni Blå band Tropical Breakfast, som är min favorit bland frukosträtterna. Detta är en supergod och näringsrik frukost som innehåller mycket frukt och gryn.

Ingredienser: Gryn [46 %] (havregryn, veteflingor, rågflingor), socker, frukt [14 %] (ananas, mango, passionsfrukt), glukossirap, vegetabiliskt fett, modifierad potatisstärkelse, maltodextrin.

Näringsvärde per port (ca 430 g):
Energi (kJ) 2550 kJ.
Energi (kcal) 600 kcal.
Protein 7,5 g.
Kolhydrat 113 g.
Fett 11 g.
Vikt på färdig rätt: ca 430 gram.
Vikt på förpackning: 139 gram.

Betyg
Tropical Breakfast får 4 hattar av 5.

Packlista_Nittalven

Så här kan det se ut när jag packar för äventyr på kontoret. Den här gången var det två packlistor som skulle sammanställas.

Yxan_inivildmarken

Yxan är det viktigaste av alla grundläggande skogsverktyg. Men det är även det mest riskabla verktyget att använda om man inte har kunskaperna. Det säkraste sättet att arbeta med yxan är knästående. Klyver man ved, späntar stickor eller spetsar slanor mot en liggande stock stående på knä är risken att yxan kommer åt att skada ett ben eller ett knä väldigt liten. En regel när man späntar trä är att aldrig hålla den fria handen nedanför yxhuvudet eller i yxans slagriktning.

En bra yxa behöver en kombination av många funktioner, men viktigast av allt, behöver den rätt vikt balanserad med rätt längd på handtaget. Det kommer alltid att vara en kompromiss mellan en liten, portabel yxa och en stor yxa mer lämpad för trädfällning. Den lilla yxan är bra, men den saknar vikt och längd för att kunna hugga och klyva större träd. Personligen föredrar jag en lite mindre yxa eftersom det är mer praktiskt på mina turer. Vid långa paddelturer med basläger kan dock en större yxa vara att föredra.

Handgjorda yxor rån Gränsfors
Jag tycker att Gränsfors gör extremt bra yxor, stålet de använder är av mycket hög kvalitet. Deras yxhuvuden är hårdare än många andras, vilket innebär att de får till en fantastisk egg som håller, och man behöver inte slipa dem speciellt ofta. Yxhuvudet sitter också mycket bra i skaftet.

Yxan_2_inivildmarken
Gränsfors Vildmarksyxa med arbetshandskar från Hestra

Jag använder oftast Gränsfors Vildmarksyxa som är en traditionell scout/campingyxa. Yxan är liten och praktisk att ha i ryggsäcken men är samtidigt tillräckligt kraftfull för att hugga av ganska stora grenar eller dela mindre ved till lägerelden. Längden på skaftet är 35 cm och vikten 0,6 kg. Eggskyddet är i garvat läder.

Ps. En vikbar såg är även ett praktiskt verktyg i skogen. Mer om det kommer i ett separat blogginlägg lite längre fram.

/Peter

När man är ute på tur är maten en av de stora höjdpunkterna när man kommer fram lägerplatsen. Har man dessutom möjlighet att laga maten över öppen eld med färska ingredienser, förhöjs också upplevelsen.

Det här är en en mycket god och enkel rätt som passar bra till helgturen i skogen.

Ingredienser:
En ring falukorv (ca 4oo gram)
ca 2st tomater
Ett paket fetaost (eller ostskivor av valfri sort)
Smör
Persilja

Gör så här:
Lägg falukorven på ett stort stycke aluminiumfolie. Snitta korven och peta ner tomatskivor och ostskivor i snitten så att vartannat snitt fylls med ost och vartannat med tomat. Häll lite smält smör över korven så fastnar den inte. Vik ihop foliet till ett paket och lägg det direkt på glöden. Alternativt kan du linda in foliepaketet i fuktat tidningspapper. När tidningarna är helt förbrända är korven färdig!


Falukorvsring med ost och tomat.


Gör gärna ett handtag av foliet så är det lättare att handskas med paketet i elden.

Ha en fin dag!
/Peter