Djävular fångade på film

Den tasmanska djävulen är det största köttätande pungdjuret som finns. Arten är idag endemisk för Tasmanien och förekommer över nästan hela ön. För cirka 450 år sedan, före européernas ankomst på kontinenten, fanns djävulen även på Australiens fastland. Den utrotades där troligen av aboriginer och dingon. Under 1800- och 1900-talet gjordes flera försök att introducera arten på mindre öar nära Tasmaniens och Australiens kustlinjer men ingen av dessa populationer har överlevt.

Den tasmanska djävulen är skymnings- och nattaktiv, och tillbringar dagarna i täta busksnår eller håligheter. Den är ett rovdjur som kan ta bytesdjur så stora som en liten vallaby (skogskänguru), men i praktiken tar den vara på det som bjuds och äter oftare kadaver än jagar levande bytesdjur. Den röjer undan alla spår av ett kadaver i och med att den, förutom allt kött och alla inälvor, även slukar huden, pälsen och alla ben.

Det är på grund av sina nattliga och mycket högljudda tjutanden och skrikanden som de fick sitt namn, tasmansk djävul. De arbetar sig upp i ett maniskt raseri om de på något sätt känner sig hotade, vilket inkluderar visade tänder, utfall, morrningar, skrik och slagsmål.

I Tarkine Wilderness på Tasmanien finns en av de sista friska populationerna av Tasmanska djävular. Här kan ni se ett videoklipp från min soloexpedition på Tasmanien, där jag lyckades fånga två tasmanska djävular på film.


Dela detta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>