Frystorkat vs mjukkonserv

P1080868

Frystorkad mat
När man vill göra det enkelt och praktiskt för sig är frystorkat ett självklart val. Du slipper bära runt på onödigt mycket bränsle, vätska och emballage.
Det finns de som rynkar på näsan åt frystorkad mat men dagens utbud erbjuder både välsmakande och näringsrika rätter. Vill man, kan man ju dessutom sätta personlig piff på maten med egna kryddor. Ett alternativ för den händige med tid över är att torka mat själv.

P1050395
Njutningen av en rejäl måltid i det fria. Enkelheten i att bara tillsätta kokande vatten. Strävan efter lättast möjliga packning. Frystorkad mat från Blå Band – lätt att laga, lätt att bära.

Mjuka konserver
Det andra alternativet är ett relativt nytt matkoncept för outdoormarknaden, nämligen mjuka konserver. Mjuka konserver är färdiglagad mat av hög kvalitet som sedan packas i ett skyddande laminat som ger ca 3 års hållbarhet. En mjukkonserv väger dubbelt så mycket som en frystorkad maträtt, så det är inget alternativ för den som vill vandra lätt eller långt. Men för en dags/helgvandring eller för den delen alla som paddlar kanot mm där vikten inte är avgörande är det ett utmärkt alternativ.

P1080860
En annan bra grej är att de kan ätas kalla. Man kan också använda så kallade värmepåsar, vilket gör att man inte behöver bära med sig ett stormkök. Man lägger bara ner matpåsen i värmepåsen och fyller på med lite vatten. I värmepåsen finns en platta som aktiveras av vattnet och värmer sedan matpåsen. Mjukkonserverna är fantastiskt goda och jag bär ofta med mig ett par stycken när jag vill lyxa till det.

Frystorkad mat eller mjukkonserv, vad föredrar du och vilka är dina favoriträtter?

2 Comments on “Frystorkat vs mjukkonserv

  1. Frystorkat fungerar utmärkt som nödproviant. Utbudet av mjuk konserver är jättebra att ha för att få mer variation.
    Vi brukar dessutom använda oss av lufttorkade produkter både för att piffa till färdigrätterna lite extra och för att komponera ihop egna rätter!

  2. Mjukkonserver må väga mer men du måste inte bära med dig vatten som till frystorkat, visst måste man ha vatten om man ska värma mjukkonserv utan värmepåse, men det krävs väldigt lite, det kan vara smutsigt och ofiltrerat. Eller så anväder du dricksvatten och då har du vatten färdigt till kaffet.
    Mjukkonserver kan även ställas på en sten ovanför eld för uppvärmning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>