Sveriges sista gammelskogar – Kvikkjokk-Kabla fjällurskog

Kvikkjokk-Kabla-gammelskog

I den här bloggserien tänkte jag lyfta fram Sveriges sista vildmarksområden med relativt orörd gammelskog. Och som veckans område har jag valt ut Kvikkjokk-Kabla naturreservat som ligger på gränsen till Sareks Nationalpark i Lappland. De vidsträckta urskogarna runt kablafjället är särskilt värdefulla. Här finns månghundraåriga tallskogar på torrare mark som övergår till granurskogar på rikare och fuktigare områden. Den vildaste delen av området är dalgången Tjuoltavágge, som med grova tallskogar och rika fjällbjörksluttningar skär rakt in mot väster i storälgarnas och björnens land. Hela området är väglöst land, ett riktigt vildmarksområde. Men här finns spår efter den gamla tidens människor, i form av fångstgropar och samiska boplatser.

Snabbfakta
Kommun: Jokkmokk
Bildades: 2000
Storlek: 49 197 hektar (492 km²)
Skyddsform: Naturreservat, Natura 2000

Dela detta
  • 2
    Shares

One Comment on “Sveriges sista gammelskogar – Kvikkjokk-Kabla fjällurskog

  1. Körde skoter här som tonåring i mitten-slutet av 1980-talet, innan det var naturreservat. (Dock är skoterkörning fortfarande tillåtet i området)
    Har inte besökt Kabla sedan dess tyvärr, tror det är ett mycket fint område under sommar och höst med få besökare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>