Test av skidhandskar från Hestra

Hestra_skidvante_inivildmarken_naturkompaniet

Under vinterturen genom Sarek i vintras använde jag ett par Hestra Helags SR Mitt. Denna klassiska skidhandske är framtagen tillsammans med Naturkompaniet. Den har en tidlös design och är gjord av vaxad vegetabiliskt garvat getskinn och vaxad bomull/polyester. Handsken har även ett löstagbart ullfoder som gör att man kan använda ytterhandsken som skalhandske.

Jag gillar verkligen att man har använt läder över hela handflatan samt över fingertopparna. Detta gör att handsken blir mycket slitstark och skön att använda. Skinnet behandlas bäst med Hestras egna lädersmorning för ökad tålighet mot väta. Ullfodret värmer bra och kan lätt att tas ur för torkning. Eftersom fodret inte väger så mycket kan man ha med ett extra innerfoder som ombyte. Ytterhandskens ovansida har en vaxad canvasväv som är behandlad med paraffin som ger en vattenavstötande förmåga samtidigt som en god ventilation bibehålls.

Det här är en skidhandske som bara blir finare ju mer man använder den.

Hestra_handskar_inivildmarken_naturkompaniet

• Klassisk skandinavisk design
• Löstagbart ullfoder
• Kan användas som skalhandske
• Snölås
• Rem med kardborrlås

Obs! Hestra Helags SR Mitt finns bara på Naturkompaniet.

Tips vid val av skidhandskar
Att kunna använda händerna är mycket viktigt inom de flesta vinteraktiviteter. Därför måste du hålla dem varma. Genom att använda flera handskar kan du reglera temperaturen efter väderförhållanden och aktivitetsnivå.

1) En linern närmast huden.
Linern är handens underställ, den transporterar bort fukt från huden och skapar ett extra värmande lager. Den är också perfekt att använda när du utför finmotoriska uppgifter, fixar med bindningen, tänder ett friluftskök, fotograferar etc. En tunn liner i fingermodell innanför grundhandsken ökar värmen med cirka 20 procent.

2) En grundhandske
Grundhandsken är den du oftast använder. Den håller värmen vid normal kyla och ger bra skydd mot vind och väta. Grundhandsken kan ha fast eller löstagbart foder. Ett löstagbart foder ger större möjlighet att reglera värmen.

3) En skalhandske
Detta är ett förstärkningslager som du drar på när du behöver extra skydd mot sträng kyla, blött väder eller om du står stilla under långa perioder. Skalhandsken skapar ett ytterligare lager av luft vilket isolerar och ökar värmen. Med liner och skalhandske ökar du isoleringen med cirka 50 procent jämfört med om du bara har en grundhandske.

/Peter

Dela detta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>